Met de hond op vakantie

Natuurlijk willen we allemaal met de hond op vakantie, het liefste naar Italië natuurlijk. Misschien vraag je je af wat je allemaal moet regelen? We nemen je op deze pagina graag mee in de voorbereidingen om met de hond op vakantie te gaan. Als jullie de voorbereidingen treffen, zorgen wij voor de faciliteiten ter plaatse. Lees hieronder meer over alle voorbereidingen die je kan treffen wanneer je met de hond op vakantie gaat.

Inenten

Het is natuurlijk van belang dat als je met je hond op vakantie gaat je hond de juiste inentingen heeft gekregen van de dierenarts. Hier zit nog een klein stapje voor: in Italië is het, net als in Nederland, verplicht dat iedere hond gechipt is en een dierenpaspoort bij zich heeft. Dan het inenten. In Nederland worden de meeste honden standaard, al dan niet na een titer bepaling, geënt met een standaard cocktail. In Italië is een Rabiës inenting ook verplicht. Aan de Rabiës enting hangen een aantal regels. Wanneer de hond nog niet beschermd is tegen Rabiës moet de inenting minimaal 3 weken voor aankomst in Italië gezet zijn. Is de hond nog wel beschermd dan moet de oude vaccinatie nog geldig zijn tot na het verblijf of de nieuwe enting wordt gezet minimaal 3 weken voor het verlopen van de oude enting. Belangrijk is om dit uit voorzorg te controleren bij je lokale dierenarts. Laat de dierenarts het beleid voorschrijven ook voor teken, vlooien en andere zaken. Het kan nodig zijn dat er extra ontwormd wordt en dat je hond (met name in de zomer) beschermd wordt tegen de zandvlieg. Ons advies: ga een week of 6 voor je met je hond op vakantie gaat even naar de dierenarts of bel voor overleg, laat het advies van de dierenarts leidend zijn.

Muilkorf?

Officieel moeten honden in Italië in openbare gelegenheden en openbaarvervoer een muilkorf dragen. Echter, hebben wij hier nog nooit iets van gemerkt. Wij merken juist dat honden in Italië steeds meer geaccepteerd worden. Ze zijn vrijwel altijd welkom in restaurants en op terrassen en onze honden worden zeer veel aangehaald door voorbijgangers. Nog nooit zijn wij verzocht de muilkorf te gebruiken, ook niet in bijvoorbeeld skiliften of op de boot. Zelf hebben wij voor de zekerheid wel een muilkorf aangeschaft maar nog nooit gebruikt. Uiteraard moet de hond in openbare gelegenheden wel aangelijnd zijn.

Vervoer naar Italië

Als hondenliefhebbers zorgen we er natuurlijk voor dat als we met onze hond op vakantie gaan ze veilig worden vervoerd in de auto. Dit kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat de honden veilig zijn als er onverhoopt een ongeluk gebeurt. Zodra je meer dan 1 hond bij je hebt in de auto gelden er extra regels in Italië. De honden moeten dan achter een hondenrek, in een bench of in de gordel vervoerd worden. In de gordel moet de hond op de achterbank en niet voorin. Kijk voor de zekerheid ook naar de regels in de andere landen die je doorkruist richting Italië.

Zelf rijden wij graag in één keer naar Italië. We rijden vaak 3 uur aaneengesloten en stoppen dan voor een fijn wandelingetje met de honden en om zelf even de benen te strekken. Tijdens het inpakken van de auto zorgen we er altijd voor dat we voldoende flessen water bij ons hebben voor onszelf maar zeker ook voor de honden. Als het warm is gaan we vaak ook even zwemmen met de honden wanneer we in de bergen zijn aangekomen. Zo onderbreken we de rit en zorgen we ervoor dat het ook nog een beetje een leuke dag blijft voor de honden. Zeker in Oostenrijk of in Zwitserland is het ook lekker om door de hogere gebieden (waar het ook wat koeler is) te wandelen als korte onderbreking.

Paklijsten

Zodra we met de hond op vakantie gaan hebben wij vaak meer bij ons voor de honden dan voor onszelf. Een goede paklijst is van belang voor een prettig verblijf. Buiten een mand en/of kleed, voer en een riem heb je vaak nog meer nodig. Milora heeft natuurlijk het een en ander voor jullie geregeld. Zaken als een goede tekentang, EHBO setje voor honden, handdoeken voor de honden, drinkbakje voor op de kamer en veel koekjes hebben wij natuurlijk bij ons. We vinden het belangrijk dat de hond een goed tuig of halsband draagt. Bij voorkeur voor jezelf een heupband om de hond aan vast te maken zodat we onze handen vrij hebben om ons vrij te kunnen bewegen. Zeker in de bergen is dit sterk aan te raden omdat je je evenwicht hier net iets vaker en anders gebruikt dan op een bospad in Nederland of België.

Extra voer

Zodra we met de hond op vakantie gaan bewegen we vaak meer. Meestal maken we wandelingen die een paar uur duren en wordt er volop gespeeld en gerend. Daarom is het verstandig om deze extra beweging ook te voorzien van wat extra eten. Wij geven onze honden altijd een beetje extra voer om het goed vol te houden. Denk hier dus aan bij het pakken van de spullen!

Voorbereiden op een sportieve week

Als wij weer bijna richting de bergen gaan dan bereiden we onszelf maar ook de honden graag voor op wat meer beweging dan normaal. Dat doen we door een aantal extra wandelingen voorafgaand aan de vakantie te maken, we zoeken eens wat heuvels op waar we lekker gaan wandelen voor een uur of 3/4. Dit vinden de honden dan ook heerlijk en we hebben zelf ook vast wat extra kilometers in de benen. Heeft je hond al een goede basisconditie dan is het geen noodzaak maar natuurlijk wel leuk om een extra wandeling te maken. Mochten je nieuwe spullen zoals tuigjes, heupgordels en riemen hebben aangeschaft dan is het ook raadzaam deze vooraf getest te hebben zodat je er op kan vertrouwen dat alles goed zit in de bergen.

Tuigjes en gordels

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het belangrijkste aan de wandelingen in de bergen is natuurlijk de veiligheid. Daarom vinden wij het essentieel dat we onze uitrusting aanpassen aan de wandeling die we maken in de omstandigheden die we tegen komen. Mochten we dus gaan wandelen door de bergen dan hebben we zelf natuurlijk goede schoenen aan, hierover zo meer. Voor onze honden kunnen we ook aan schoenen denken, heeft je hond gevoelige pootjes of voetzooltjes dan zijn hiervoor uitstekende oplossingen. Wanneer de hond niet los kan of mag moet deze aangelijnd worden met degelijk materiaal. Zelf gebruiken we daar een heupgordel voor, we willen niet meer anders. Doordat de hond goed vast zit aan ons lichaam hebben we onze handen vrij voor evenwicht en stabiliteit. Op moeilijk terrein kan dit het verschil maken waardoor we wel of niet prettig wandelen. Ook de hond kan het prettig vinden om een tuig in plaats van een halsband te dragen, aan een tuig kan iets meer gestuurd of getrokken worden zonder dat een hond daar last van krijgt.

Eigen materiaal

Goed ingelopen schoenen zijn in de bergen goud waard. We willen je met klem adviseren om minimaal categorie B-bergschoenen te dragen die waterdicht zijn. Zeker als we vermoeid raken van een mooie wandeling kan onze stap zekerheid verslechteren waardoor we meer moeten vertrouwen op de stevigheid van een goede schoen. In de schoenen zijn goede wandelsokken echt een ontzettende aanrader. Zitten je sokken niet fijn dan heb je met goede schoenen alsnog een probleem. Naast goede schoenen en sokken is fijn zittende wandelkleding een must. Denk hierbij vooral aan kleding in laagjes. Het weer in de bergen kan alle kanten op gaan. Soms begin je een wandeling in een shirtje en kom je thuis in een dikke trui met een jas erover aan. Een goede uitrusting begint dus bij de kleding die we aan hebben, maar we hebben meer nodig. Het weer in de bergen is soms erg onvoorspelbaar daarom moeten we ons bijna altijd voorbereiden op regen. Een waterafstotende broek of regenbroek in combinatie met een regenjas zijn onmisbaar. Naast de lunch die wij verzorgen is het van belang om genoeg te blijven drinken, neem dus iets mee om uit drinken tijdens de wandeling. Wij nemen tijdens de wandelingen een basis EHBO-set voor mensen en dieren mee. Na een wandeling is het fijn om wat minder stevige schoenen of slippers aan te kunnen doen.

Wees gerust, zodra de omstandigheden erom vragen dan passen wij de wandelingen aan. Gebeuren en onvoorziene zaken dan zullen we alles doen wat we kunnen om de wandeling toch tot een veilig en tevreden einde te begeleiden. We kennen de wegen waar we lopen en passen indien nodig de routes aan. Echter blijf bewust van je eigen kunnen, je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.